Jaarstukken 2018

Veiligheid

Crisisbeheersing en brandweer

Crisisbeheersing en brandweer

Wat wil de raad bereiken?

Gemeente Beverwijk is goed voorbereid op het bestrijden van crises en incidenten. Hiertoe houdt de gemeente, samen met 9 andere gemeenten, de verbonden partij Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) in stand. Meer informatie over deze verbonden partij is te vinden in paragraaf verbonden partijen

De VRK is verantwoordelijk is voor uitvoering van de basisbrandweerzorg, de GGD taken en de bestrijding van rampen en crises in de regio. De VRK houdt een slagvaardige crisisorganisatie in stand. De VRK fungeert als overlegplatform voor onderwerpen op het gebied van veiligheid, brandweer en gezondheid, maatschappelijke zorg en jeugd in brede zin.
Het samenwerkingsverband levert, naast de wettelijke verplichting, een efficiëntere en effectievere uitvoering van taken op.

De continue aanpassing aan veranderende omstandigheden en het hoge risicoprofiel van Beverwijk en de regio IJmond vragen om kwalitatief hoogwaardige dienstverlening tegen zo laag mogelijke kosten. Dit geldt zowel op het gebied van volksgezondheid als veiligheid in brede zin.

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

Regionale crisisorganisatie;

  • in september 2018 heeft een herijking plaatsgevonden voor de capaciteit die gemeenten moeten leveren voor de regionale crisisorganisatie.
    Dit betreft onder andere planvorming en voorbereiding op een crisis.

Deelname aan diverse bestuursorganen van de VRK;

  • in 2019 wordt een aanpassing van de gemeenschappelijke regeling (GR) aan de raad voorgelegd.

Wat is niet gerealiseerd en waarom niet?

Regionale crisisorganisatie;

  • Beverwijk heeft naar rato minder bijgedragen aan de crisisorganisatie dan vereist. Dit kwam door een beperkte ambtelijke capaciteit, het ontbreken van een adviseur crisisorganisatie en een hoge prioriteit voor het verbeteren van de sociale veiligheid. Om te kunnen handelen in een crisissituatie was een minimale bezetting aanwezig.
ga terug