Jaarstukken 2018

Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Ruimtelijke ordening

Ruimtelijke ordening

Wat wil de raad bereiken?

  • Het faciliteren van de ruimtelijke ontwikkeling van Beverwijk door het maken van ontwerpen en gebiedsvisies, het doen van onderzoek en het vervaardigen van WRO planproducten zoals bestemmingsplannen en MER.
  • Het behouden en versterken van de omgevingskwaliteiten van de gemeente door toetsing, uitvoering en handhaving van beleid en regelgeving op het gebied van omgevingsrecht.
  • Project Stationsgebied: Het bijgesteld ontwikkelingskader Stationsgebied (BOS) gaat uit van een gefaseerde ontwikkeling van het gebied op korte en lange termijn. De lange termijn ontwikkeling is gericht op herontwikkeling van het Stationsplein en omgeving met horeca (restaurant Stationsplein), woningen een hotel en mogelijk andere functies.

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

Ruimtelijke ontwikkeling

  • Als WRO planproducten zijn het bestemmingsplan Woongebied West, het paraplubestemmingsplan Parkeernormen en Fort bij Velsen vastgesteld en afgerond.
  • Het (ontwerp)bestemmingsplan met verbrede reikwijdte Wijk aan Zee is ter visie gelegd.
  • Het (ontwerp)bestemmingsplan Woongebied Oost is in voorbereiding genomen.

Actualiseren van bestaande en opstellen van nieuwe bestemmingsplannen

  • Begin 2018 is (postzegel)bestemmingsplan Fort bij Velsen vastgesteld door de raad.
  • In 2018 is gewerkt aan het ontwerpbestemmingsplan Woongebied Oost dat een zeer groot deel van Beverwijk omvat. In de periode april-juni 2018 is een voorontwerpversie ter inspraak gegaan en is een informatieavond gehouden. Het ontwerpbestemmingsplan is daarna ingrijpend gewijzigd door diverse ruimtelijke ontwikkelingen binnen het plangebied.
    In december 2018 heeft het college besloten om te starten met de wettelijke voorbereidingsprocedure van het ontwerpbestemmingsplan en deze vrij te geven voor zienswijzen.
  • In verband met het per 1 juli 2018 van rechtswege komen te vervallen van de stedenbouwkundige voorschriften uit de Bouwverordening, waaronder de artikelen die zien op de verplichting om te voorzien in voldoende parkeergelegenheid, is op 28 juni 2018 het paraplubestemmingsplan Parkeernormen vastgesteld door de raad.
    Via het paraplubestemmingsplan wordt voor de plangebieden waar nog niet was voorzien in een parkeernorm via het bestemmingsplan, een juridische verwijzing gemaakt naar het vigerend parkeerbeleid.
  • Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte (op basis van de Crisis- en herstelwet) Wijk aan Zee heeft als ontwerp ter visie gelegen. Dit heeft geleid tot een grote hoeveelheid zienswijzen, die behandeld zijn. Daarbij is een tweetal expertmeetings georganiseerd om de raadsleden bekend te maken met dit bijzondere omgevingsplan c.q. bestemmingsplan verbrede reikwijdte. Het bestemmingsplan Wijk aan Zee is begin 2019 door de raad vastgesteld.
  • Bestemmingsplan Woongebied West heeft in juni 2018 succesvol de rechterlijke toets doorstaan en is daarmee onherroepelijk geworden.

Anterieure overeenkomsten
Ten behoeve van drie bouwplannen voor realisering van woningen, die afweken van het bestemmingsplan, zijn anterieure overeenkomsten gesloten:

  1. Bouwplan verbouwen van kantoorgebouw naar 36 woningen Zeestraat 41-43
  2. Bouwplan verbouwen van kantoorgebouw naar 28 woningen Büllerlaan 46
  3. Bouwplan oprichten 8 woningen, Schans 48.

Omgevingswet

  • Voorbereidingen voor de implementatie van de Omgevingswet zijn in 2017 gestart en in 2018 vervolgd. Opleidingen en cursussen zijn aangeboden en gevolgd door medewerkers van de gemeente. Een eerste inventarisatie van beleidsstukken onder de reikwijdte van de nieuwe wet is gemaakt, een aanvang met onderzoek naar pilots is gestart en de projectorganisatie is in voorbereiding. In IJmond-verband is een routekaart vastgesteld en raadsleden, collegeleden en management van de gemeente zijn gepeild op ambitieniveau. Plan van aanpak wordt naar verwachting in het eerste kwartaal 2019 vastgesteld door het college.

Stadskompas

  • Het Stadskompas is vastgesteld.

Ontwikkeling Parallelweg en Kop van de Haven

  • Het onderzoek naar de ruimtelijke en economische ontwikkelmogelijkheden voor de Parallelweg en Kop van de Haven is afgerond.

Bij de uitvoering van het onderzoek naar de transformatiemogelijkheden voor de Kop van de Haven en Parallelweg is qua proces gelijktijdig opgetrokken met het proces om te komen tot een visie voor de bedrijventerreinen De Pijp en Wijkermeer. In de rapportage is vastgelegd dat het gebied Parallelweg en Kop van de Haven geschikt is voor een verkleuring van werken naar wonen met ruimte voor onderwijs en cultuur. Aansluitend op nieuwe bebouwing kan het omliggende bedrijventerrein zich vernieuwen op basis van toekomstige ontwikkelingen binnen de maakindustrie en innoverende werking van te vestigen onderwijsvoorzieningen. Om de kwaliteit van het gebied te waarborgen  is het van belang dat er een sterke verbinding met het centrum wordt gerealiseerd.

Project Stationsgebied (versterking knooppunt station Beverwijk)

  • Busbanen Wijckerpoort en Wijckermolen; het voorlopig ontwerp van de busbanen Wijckerpoort en Wijckermolen is opgesteld, inclusief een voet/fietstunnel onder de Velsertraverse. Verdere gebiedsontwikkeling, uitwerking en uitvoering van het voorlopig ontwerp is in afwachting van de bestuurlijke overleggen met de NS.
    De NS heeft eind 2018 aangegeven op de Wijckerpoort een emplacement aan te willen leggen voor het opstellen van treinen. Er is overleg geweest met de Provincie en NS. Begin 2019 is duidelijk geworden dat het plan van tafel is.
  • Hotel; het college is in overleg geweest met mede-eigenaar NS voor realisatie van een hotel op de locatie voormalige fietsenstalling.
  • Voor de locaties Ankie's hoeve en Wijckerpoort is het advies van de Rijksadviseur loket knooppunten in 2018 afgerond en aangeboden aan de raad.

Wat is niet gerealiseerd en waarom niet?

Stadsvisie/Strategische keuzen: "Toekomstbeeld Beverwijk op weg naar 2040"

  • Door de vaststelling van het Stadskompas, Collegeprogramma 2018-2022 en advies van Rijnconsult is de strategische keuze voor de toekomst van de stad nog niet afgerond. Het Stadskompas, het collegeprogramma en het onderzoek van Rijnconsult naar de organisatie vormen de bouwstenen van het op te stellen Toekomstbeeld Beverwijk, Op weg naar 2040.De 2de en 3de fase DNA als onderdeel van de stadsvisie zijn doorgeschoven naar 2019. Met een eenduidig vastgesteld DNA kan de eigen identiteit worden versterkt. Zo is het LEV-concept voor het stadscentrum een voorbeeld van uitwerking van het DNA fase 1 en 2.
ga terug