Jaarstukken 2018

Onderhoud kapitaalgoederen

Wegen en kunstwerken

Wegen en kunstwerken ()

Wat wil de raad bereiken?

De gemeente Beverwijk beheert ongeveer 2 mln m2 verharding. Op basis van de beheerplannen is een meerjarenplan onderhoud opgesteld (2012/51852). Dit plan wordt jaarlijks geactualiseerd met behulp van kengetallen en geactualiseerde eenheidsprijzen uit het beheerspakket.
De gewenste maatregelen worden jaarlijks in het voorjaar op grond van meerjarenplannen bestuurlijk vastgesteld. Op 6 april 2017 heeft de gemeenteraad het jaarprogramma 2017 en meerjarenplan 2017-2026 onderhoud en beheer openbare ruimte goedgekeurd (INT-17-33149).

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

  • Het college zorgt voor het in stand houden van het wegennet op een daarvoor door de raad vastgesteld kwaliteitsniveau.
  • De projecten en werken zijn in geactualiseerde jaarplannen en meerjarenprogramma's aan de raad voorgelegd met een kredietaanvraag. (INT-17-40272). Een voorbeeld van een groter project is de reconstructie van de Spoorsingel die in 2018 is gerealiseerd.
  • In de beheersmaatregelen zijn de vastgestelde kwaliteitsniveaus toegepast, waarbij geen kapitaalvernietiging optreedt.

Wat is niet gerealiseerd en waarom niet?

  • De werkzaamheden die in het jaarplan 2018 zijn opgenomen zijn voor een deel afgerond, zoals de reconstructie van de Spoorsingel en de aanleg van de rotonde naar het Marlo terrein en de Groenelaan. Andere werkzaamheden zijn in 2018 gestart en lopen door in 2019, zoals bijvoorbeeld de renovatie van de Anjelierenlaan en omgeving. Enkele projecten zijn in 2018 voorbereid of nog in voorbereiding om in 2019 uit te kunnen voeren, zoals de renovatie van de Wingerd, de Meerstraat (zuid), het Begoniahof en omgeving en het uitvoeren van riolerings- en waterbergingsmaatregelen in en rond de Graaf Janstraat als gevolg van de wateroverlast in de zomer van 2014.

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

  • Vanwege de aanleg van de rotonde in de Spoorsingel was het nodig een deel van het gedempte open water in de spoorsloot elders te compenseren. Bij de uitwerking van de plannen is de locatie achter de Kerkbeeklaan gekozen. Hier was vanwege de slechte bereikbaarheid langzamerhand achterstallig onderhoud aan de sloot (de Kerkbeek) en de oevers ontstaan. In overleg met de bewoners, de verhuurders van de woningen en het waterschap zijn vervolgens afspraken gemaakt om de algehele situatie op te knappen in combinatie met de benodigde watercompensatie. Deze werkzaamheden zijn inmiddels afgerond.
ga terug