Jaarstukken 2018

Economie

Economische ontwikkeling

Economische ontwikkeling

Wat wil de raad bereiken?

  • Het bevorderen van een gezond ondernemingsklimaat in Beverwijk en van de concurrentiekracht van het Beverwijkse en IJmondiale bedrijfsleven.
  • Ondersteunen van ondernemersinitiatieven met als resultaat een hogere organisatiegraad, het door ondernemers beter kunnen benutten van economische kansen en veilige en schone bedrijventerreinen en winkelgebieden.
  • Regionalisering economische zaken met als resultaat effectiever economisch beleid en een IJmondiale economische groei.

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

  • Door overleg en bedrijfsbezoeken heeft het nieuwe college in 2018 relaties onderhouden en nieuwe aangeknoopt met het (lokale) bedrijfsleven.
  • Visie Stadscentrum Beverwijk 2014-2020: binnen de pijler Gastvrijheid-Communicatie gaat het om o.a. het programma Lekker, Eigenwijs en Verrassend (LEV). Naast een nieuwe website beverwijkcentrum.nl en toepassen van social media zijn diverse evenementen en acties georganiseerd. De evenementen in september en december hebben geleid tot veel nieuwe bezoekers en goede omzetten in de winkels.
  • Pijler Winkelprogramma: samen met de Vereniging van Eigenaren Centrum Beverwijk (VVECB) gewerkt aan het vullen van leegstaande panden, de uitstraling van o.a. gevels, de verbetering van het bestaande winkelaanbod, maar ook de aanpassing van huurtarieven en huurvormen. De datingsite’ genaamd beverwijkstartup.nl en de aantrokken matchmaker door de VVE Centrum Beverwijk vervult een belangrijke rol bij het zoeken naar een huurder voor lege panden. Het leegstand percentage van de winkels in het hoofdwinkelgebied is gedaald van 25,7% in 2016 naar 7,4% in november 2018.

Detailhandelsbeleid Beverwijk

  • Begin 2018 is het Detailhandelsbeleid Beverwijk 2018-2023 (INT-18-40977) vastgesteld. De Regionale Detailhandelsvisie IJmond (INT-16-26226) vormde hiervoor het kader. Het Detailhandelsbeleid Beverwijk 2018-2023 geeft richting aan het te voeren ruimtelijke-economische detailhandelsbeleid.
  • Op basis van de visie zijn ontwikkelingen en initiatieven gestimuleerd, getoetst en beoordeeld. Tevens is een deel van de beoogde reductie van het netto vloeroppervlak detailhandel in Beverwijk bereikt.

Broedplaatsen

  • Het college heeft begin 2018 het tweede deel van de opstartkosten als subsidie aan de Broedmachine verstrekt. Met de Broedmachine zijn meetbare doelen afgesproken en deze doelen zijn voor de subsidie van 2017 verantwoord en gehaald.

Aanjaagregeling Ondernemersklimaat

  • Het succes en enthousiasme over de Aanjaagregeling Ondernemersklimaat heeft nieuwe aanvragen opgeleverd, waarvan verschillende initiatieven een bijdrage toegekend hebben gekregen (totaal €180 dzd).
  • Op basis van een evaluatie en bijbehorend voorstel heeft de raad begin 2018 besloten om de Aanjaagregeling Ondernemersklimaat in 2019 voort te zetten.

Veilig Ondernemen

  • In 2018 kan als bijzondere actie worden benoemd de voorbereidingen voor online platform Chainels De Pijp en de Wijkermeer ook wel genoemd, Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) nieuw stijl.
  • Op de bedrijventerreinen Wijkermeer en De Pijp zijn twee werkgroepen KVO actief. In 2018 zijn de twee KVO-besturen van de beide bedrijventerreinen gaan samenwerken en hebben één stichting gevormd.

Circulaire Economie

  • Het college heeft in november 2018 het rapport ‘Verkenning mogelijkheden circulaire economie IJmond’ (INT-18-46008) behandeld dat is opgesteld in opdracht van de Economische Samenwerking IJmond (ESIJ), waarin ook de gemeente Beverwijk participeert. De circulaire economie is een nieuw beleidsthema om in de 21ste eeuw efficiënter om te gaan met grondstoffen. Het gaat dan in het bijzonder om het sluiten van kringlopen. Producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen behouden zo veel en zo lang mogelijk hun waarde. Dit biedt naast ecologische, ook economische kansen voor de regio.

Economische Samenwerking IJmond

  • Binnen de Economische Samenwerking IJmond (ESIJ) is het ESIJ-Jaarplan 2018 (INT-18-41457) uitgevoerd. In dit plan, dat in hoofdlijnen gebaseerd is op het Regionale Gebiedsprogramma en Economische Uitvoeringsagenda ‘Made in IJmond 2017’ (INT-17-37353) zijn projecten opgenomen voor versterking van de maakindustrie/Techport, de havens.
  • Het ESIJ heeft in 2018 onder meer bijgedragen aan de verkenning van de mogelijkheden voor de circulaire economie in de IJmond (INT-18-46008), de monitoring rondom de regionale detailhandelsvisie, Amsterdam IJmuiden Offshore Port (AYOP), het samenwerkende tuinbouwcluster en het versterken van de samenwerking met het bedrijfsleven in de regio.

Metropoolregio Amsterdam (MRA)

  • Het college werkt in diverse - in voor Beverwijk en de IJmond steeds belangrijker wordende - gremia (zoals MRA, AYOP, Techport, NZKG, provincie Noord-Holland) aan verbeterde gemeentelijke betrokkenheid, positionering en profilering. We richten ons daarbij vooral op de voor Beverwijk en de regio belangrijke economische sectoren.

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

Economische Samenwerking IJmond

  • In december 2018 hebben de drie colleges in de IJmond besloten om de economische samenwerking voort te zetten en hebben daarvoor het Samenwerkingsconvenant Economische Samenwerking IJmond 2019-2023 (INT-18-42658) getekend.

MRA

  • In 2018 is een start gemaakt met de herziening van de MRA Agenda van de IJmond (daterend uit 2015). Deze regionale agenda moet onder meer dienen als de inbreng vanuit de IJmond voor de nieuw op te stellen MRA-agenda. In het stuk komt de focus naar voren op een aantal sterkte economische sectoren in de regio, te weten de Maakindustrie/Techport, de energietransitie/offshore wind en de circulaire economie. Goede regionale bereikbaarheid is een voorwaarde om de bovengenoemde focussectoren verder tot ontwikkeling te kunnen brengen.

Tata Steel Centennial

  • In verband met het Tata Steel Centennial (100 jaar Staal in de IJmond) is er namens de drie IJmond gemeenten een cadeau gegeven, te weten de "staalmeester-tulp".
    Tijdens het Centannial is door de IJmond-gemeenten het Techport netwerk event georganiseerd. Ruim 350 ondernemers namen deel aan dit event.
    (zie hiervoor ook taakveld economische promotie)

Energie-positieve bedrijventerreinen

  • Als onderdeel van de verduurzaming van industriële activiteiten in Beverwijk is in 2018 een bijdrage geleverd aan het GreenBiz Platform.
  • Gemeente Beverwijk neemt deel aan het project ‘Kagerweg-Wijkermeer en De Pijp energie neutraal’ op de twee Beverwijkse bedrijventerreinen.
  • Zie voor beide onderdelen ook paragraaf verbonden partijen

Koopstromenonderzoek Randstad

  • In 2018 is deelgenomen aan het Koopstromenonderzoek Randstad (KSO) 2018. Doel is inzicht te krijgen in de resultaten van de uitvoering van de visie Stadscentrum Beverwijk. Begin 2019 worden de resultaten bekend.
  • Na herinrichting van de Breestraat is de waardering voor het winkelgebied aanzienlijk gestegen.
ga terug