Jaarstukken 2018

Sociaal domein

Maatwerkvoorzieningen (Wmo)

Maatwerkvoorzieningen (Wmo)

Wat wil de raad bereiken?

Het bieden van materiële voorzieningen aan inwoners zodat zij zelfstandig een huishouden kunnen voeren en kunnen deelnemen aan het maatschappelijk verkeer.

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

  • In 2018 is overleg gevoerd met de leverancier van hulpmiddelen om de uitvoering van deze overeenkomst vorm te geven.
  • In 2018 is de standaard vragenlijst cliëntervaringsonderzoek Wmo uitgebreid met vragen over mantelzorg. De resultaten over de klanttevredenheid gaven een stijging te zien van de klanttevredenheid ten opzichte van 2017. De respons op het mantelzorgonderzoek was te laag om daar conclusies uit te trekken. Het voornemen is om dit in 2019 op een andere manier te onderzoeken.
  • Het doelgroepenvervoer (Wmo en leerlingenvervoer) is uitgevoerd door RegioRijder.
    In mei 2018 zijn klanttevredenheidsonderzoeken (KTO) uitgevoerd onder Wmo-reizigers en ouders van kinderen in het leerlingenvervoer. De uitkomsten van deze KTO’s hebben ertoe geleid dat in de tweede helft van 2018 de nadruk is gelegd op het verbeteren van de dienstverlening door de kwaliteit van het vervoer te vergroten. (stiptheid en betrouwbaarheid)
    Dit onderdeel is in de programmabegroting 2018 per abuis bij taakveld samenkracht en burgerparticipatie opgenomen)

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

  • In 2018 is de GGD Kennemerland als Toezichthouder voor de Wmo in de IJmond aangesteld. Er zijn 5 zorgaanbieders pro actief gevisiteerd en er vindt regressief toezicht plaats wanneer signalen hiertoe aanleiding geven.
    In 2018 is, vanuit het bewegingsprogramma "in Balans", een pilot valpreventie gestart voor 30 ouderen met als doel het voorkomen van (herhaalde) ongelukken door vallen.
ga terug