Jaarstukken 2018

Sociaal domein

Maatwerkdienstverlening 18+ en 18-

Maatwerkdienstverlening 18+ en 18-

Wat wil de raad bereiken?

Het waar nodig bieden van passende ondersteuning aan inwoners zodat zij gezond en veilig kunnen opgroeien, zelfstandig een huishouden kunnen voeren en kunnen deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. Vormgegeven aan ontschotting en integratie tussen Jeugdhulp en Wmo. Door schuldhulpverlening de maatschappelijke participatie bevorderen. Schuldhulpverlening is een middel om de zelfredzaamheid van de burgers te vergroten en participatie in de samenleving mogelijk te maken of te herstellen.

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

Gezamenlijke inkoop jeugdhulp en Wmo

  • Met ingang vanaf 1 januari 2018 zijn producten ingekocht die de integratie tussen jeugdhulp en Wmo bevorderen. Zo kunnen jongeren vanaf 18 jaar binnen de Wmo eenvoudiger ondersteund worden met producten die vallen onder jeugdhulp. Het college monitort deze dienstverlening.

Hulp bij het huishouden

  • Door de daling in het gebruik en omvang van de hulp bij het huishouden lieten ook de uitgaven de laatste jaren een dalende tendens zien. De invoering van het abonnementstarief ingaande 2019 kan mogelijk een kentering in negatieve zin betekenen. De contracten zijn vanaf 1 januari 2017 van kracht. Het college monitort de te leveren dienstverlening.
  • Een deel van het budget is gebruikt om vernieuwing te stimuleren bij de aanbieders van huishoudelijke hulp. Deze pilots zijn in 2018 geëvalueerd. De pilot flexibel indiceren is geïntegreerd in de werkprocessen van de zorgaanbieders. De pilot combiproduct (hulp bij het huishouden in combinatie met lichte begeleiding) heeft een dusdanige meerwaarde dat deze als product van de aanbieders is opgenomen. Over het vervolg van twee andere pilots, betreffende langer thuis wonen, worden in 2019 gesprekken gevoerd met de regiogemeenten en de aanbieders.

Individuele begeleiding

  • In 2018 is bij individuele begeleiding gewerkt volgens het principe van De Kanteling.
    Wmo-consulenten beoordeelden individuele hulpvragen voor een maatwerkvoorziening, waarbij de mate waarin aanvragers zelf voor een oplossing kunnen zorgen werd meegewogen.
  • De gecontracteerde aanbieders van deze individuele begeleiding zijn periodiek gemonitord.

Gespecialiseerde jeugdhulp

  • In 2018 is de Uitvoeringsagenda jeugd 2018 vastgesteld (INT-18-41859). Bij het opstellen van de uitvoeringsagenda is de input van jeugdigen, ouders, partners uit het onderwijs, diverse maatschappelijke partners rond welzijn en preventie én jeugdhulpaanbieders meegenomen. Op basis van deze Uitvoeringsagenda is in de IJmond bijzondere aandacht geweest voor:
  1. rondom 18 jaar
  2. pleegzorg
  3. complexe scheidingen
  4. kindermishandeling
  5. suïcide.

De activiteiten, projecten en pilots die in 2018 zijn uitgevoerd zijn opgenomen in de bijlage activiteitenoverzicht behorende bij de Uitvoeringsagenda jeugd 2018.

  • Het cliëntervaringsonderzoek rond jeugdhulp is ingevuld in de vorm van een spiegelgesprek. In 2018 is het spiegelgesprek gevoerd met jongeren die te maken krijgen of hebben gehad met de overgang van 18- naar 18+. Het spiegelgesprek is gezamenlijk georganiseerd met de werkgroep jeugd van de participatieraden in de IJmond en uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau.
  • Voor jeugdhulp is een divers aanbod aan voorzieningen ingekocht. Niet altijd is het aanbod direct beschikbaar geweest. Uitgangspunt is het leveren van maatwerk. Waar de hulpverlening niet direct gestart kon worden is overbruggingszorg ingezet of wordt vinger aan de pols gehouden. Indien mogelijk is hulp ingezet buiten het gecontracteerde aanbod om. In 2018 is samen met de regio Zuid-Kennemerland het ‘doorbraakberaad’ opgezet. Zeer complexe situaties werden hier besproken.

Met alle gecontracteerde partijen zijn voortgangsgesprekken gevoerd. In deze gesprekken is  naast de contractuele afspraken ook steeds aandacht geweest voor de wachttijden en het gebruik van de Verwijsindex. Op dit vlak is actief samengewerkt met jeugdhulpregio Zuid-Kennemerland.

Schuldhulpverlening

  • Er is een preventieplan schuldhulpverlening vastgesteld. Hierover is de raad geïnformeerd (UIT-18-39386). Het preventieplan richt zich vooral op vroegsignalering en informatieverstrekking. Inzet op preventie schuldhulpverlening is versterkt en de samenwerking met diverse ketenpartners wordt uitgebreid. Speciale aandacht zal er zijn voor laaggeletterdheid, wat een van de oorzaken is van het in de (financiële)problemen komen. Het laagdrempelige loket Geldzaken is in 2018 voortgezet vanwege de positieve resultaten.

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

  • Eind 2018 is een IJmondiale bijeenkomst georganiseerd met jeugdhulpaanbieders, het onderwijs en maatschappelijke organisaties. De input van deze bijeenkomst wordt meegenomen bij het opstellen van de uitvoeringsagenda jeugd voor het jaar 2019.
  • Na het spiegelgesprek met pleegouders in 2017 heeft het college in 2018 een regeling vastgesteld voor het financieel ontlasten van pleegouders. Met deze regeling komt het college pleegouders tegemoet in de bijzondere kosten die niet onder de reguliere pleegzorgvergoeding vallen.
ga terug