Jaarstukken 2018

Sociaal domein

Samenkracht en burgerparticipatie

Samenkracht en burgerparticipatie

Wat wil de raad bereiken?

  • Met goede algemene voorzieningen ondersteunt het college (kwetsbare) burgers en inwoners met beperkingen bij hun zelfredzaamheid en deelname aan de samenleving.
  • De jeugd van Beverwijk groeit gezond en veilig op, daarbij gaat het college zoveel mogelijk uit van de eigen kracht en sociale netwerken van inwoners.
  • We respecteren en stimuleren waar nodig en mogelijk de kracht en het initiatief vanuit de Beverwijkse samenleving.

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

Basisinfrastructuur.

  • Om het integraal werken te bevorderen zijn we gestart met het formuleren van de Visie Meedoen. Dit betreft de nieuwe visie op het uitvoeren van de taken op het gebied van Wmo en Participatiewet. Dat is vanaf het begin een interactief proces geweest, waarbij vertegenwoordigers van de Participatieraad hebben meegedacht en meegewerkt.
    Er is veel ‘veldkennis’ verzameld. Ook zijn raadsleden in expertmeetings geïnformeerd en hebben zij hun aandachtspunten ingebracht.

 Sociale samenhang, participatie en gebiedsgericht werken.

  • Stichting Welzijn Beverwijk (SWB), Socius en MEE & De Wering hebben subsidie ontvangen om lokaal en wijkgericht welzijnswerk en maatschappelijk werk aan te bieden. Gericht op sociaal werk in wijken, ontmoeting en ondersteuning van kwetsbare groepen op psychosociaal en sociaal juridisch gebied. Zie hiervoor ook taakveld wijkteams.
  • In verband met zorgen over de continuïteit en bedrijfsvoering van SWB heeft in opdracht van de gemeente onderzoek plaatsgevonden door een extern bureau.
  • In vervolg daarop heeft SWB stappen gezet om de peuteropvang te harmoniseren en te verzelfstandigen. De begroting van welzijnswerk en peuteropvang is ontvlochten. Gemeente en SWB hebben meer inzicht verkregen in de begroting van beide bedrijfsonderdelen.
  • Met betrekking tot de benodigde professionaliseringsslag zijn de gesprekken tussen de gemeente en SWB eind 2018 opgestart. De gesprekken worden in 2019 verder gevoerd.
  • Voor een laagdrempelig aanbod van activiteiten, ontmoeting en ondersteuning in de wijken hebben ook vrijwilligersorganisaties als de ontmoetingscentra De Stut en Paviljoen Westerhout, het Dorpshuis de Moriaan en Cultureel Dorp Wijk aan Zee subsidie ontvangen.
  • Met de maatschappelijke partners heeft het college in 2018 verdere invulling gegeven aan de uitwerking van het regionaal taalakkoord. Zie hiervoor ook taakveld onderwijsbeleid en leerlingzaken.
  • De intensieve begeleiding van statushouders om te participeren en te integreren in de maatschappij is voortgezet. Onderdeel hiervan is het komen tot een participatieverklaring met alle inburgeraars. Zie hiervoor ook taakveld arbeidsparticipatie.

Gebiedsgericht werken.

  • In 2018 heeft het college 106 bewonersinitiatieven gefaciliteerd; 6 sportinitiatieven, 2 educatieve jeugdinitiatieven, 14 fysieke- en 84 sociale initiatieven.
    Een aantal voorbeelden; De Straat van de Maand, het buurtinitiatief om via crowdfunding de speelplek Coleman Hawkinslaan op te waarderen en veel bewonersactiviteiten om contact met elkaar te maken en te onderhouden.
  • Daarnaast zijn diverse bewonersavonden gefaciliteerd rondom zowel sociale als fysieke onderwerpen.
  • In het kader van de samenwerking stemden het opbouwwerk, sociaal team en gebiedsverbinders in de wijk meer af en pakten meer activiteiten samen op dan voorgaande jaren.

Dementie.

  • Voor informatie en/of (lotgenoten)gesprekken zijn in 2018 diverse Alzheimer Trefpunten door Stichting Alzheimer Nederland afdeling Midden-Kennemerland georganiseerd in Beverwijk en de regio.
  • De Dementieketen heeft in 2018 ingezet op informatie, netwerken en kennisdeling. In 2018 is er een vernieuwde Intentieverklaring Dementievriendelijke gemeenten IJmond geschreven.
  • In 2018 is ook ingezet op deskundigheidsbevordering (verspreiding online trainingen ‘Goed omgaan met dementie’ van www.samendementievriendelijk.nl). Daarnaast zijn trainingen gegeven over dementie door Alzheimer Nederland afdeling Midden-Kennemerland aan de leden van het Sociaal team en de Wmo adviseurs.
  • In het kader van de Wereld Alzheimer Dag zijn in september door verschillende betrokken (zorg en welzijn-)organisaties en vrijwilligers een week lang activiteiten georganiseerd voor mensen met (lichte) dementie, hun mantelzorgers en geïnteresseerden.

Vrijwilligerswerk en mantelzorg.

  •  In 2018 is door de organisatie We(l)doen, naast de reguliere taken, extra aandacht besteed aan respijtzorg en overbelasting van de mantelzorger. We(l)doen is gestart met het schrijven van een werkplan 2018- 2019 wat ook input moet geven voor het nieuw op te stellen beleidsprogramma voor de periode na 2019.

Jeugd.

  • In 2018 heeft het college ingezet op de prioriteiten: rondom 18, pleegzorg, complexe scheidingen, kindermishandeling en suïcide. Het uitwerken en uitvoeren van de lokale en de regionale nota is gedaan in samenwerking met betrokken partners, waaronder de jeugd zelf. Een voorbeeld is de voorbereiding voor een theaterproject over het signaleren van kindermishandeling in samenwerking met het primair onderwijs. Het project start in 2019.
  • Op verschillende manieren en momenten is het college in gesprek geweest met de jeugd. Als voorbeelden kunnen genoemd worden; door een avond mee te lopen met het ambulante jongerenwerk, de cd release van lokale jeugd bij te wonen en een spiegelgesprek over het thema rondom 18. Verder is het college in gesprek geweest met cliëntenraden van diverse jeugdhulpaanbieders. Zie verder ook taakveld maatwerkdienstverlening.
  • Het college heeft, in samenspraak met de jeugd en met ouders van kinderen, gewerkt aan tastbare en zichtbare resultaten voor de jeugd. Zo is onder meer, op aangeven van pleegouders, de regeling voor de vergoeding van bijzondere kosten verruimd en is op verzoek van de jeugd een grindrail toegevoegd aan skatebaan de Blauwe Kikker.
  • Om verwijzing naar specialistische jeugdhulp te verminderen, heeft het college ingezet op meer preventieve voorzieningen, laagdrempelig en dicht bij huis. Organisaties worden gestimuleerd om in te zetten op groepsgerichte en toegankelijke voorzieningen voor kinderen en jongeren. Zo zijn onder meer groepstrainingen georganiseerd voor kinderen rondom sociale vaardigheden/ sociale weerbaarheid en echtscheidingssituaties. Ook op het vlak van opvoedondersteuning is aanbod steeds laagdrempeliger geworden door inzet van projecten als Homestart en Buurtgezinnen. Beide projecten hebben als doel het zelfvertrouwen en de draagkracht van ouders te vergroten en hun sociale relaties te versterken, waardoor ze na enige tijd weer op eigen kracht verder kunnen.
  • Om vragen van ouders en kinderen integraal te kunnen benaderen en oppakken, heeft het college in 2018 ingezet op jeugdteams op de basisscholen, bestaande uit GGD, CJG en jeugdmaatschappelijk werk. Ook ziet het college dat steeds meer vragen op het gebied van opgroei- en opvoedondersteuning door het CJG worden opgepakt. Zie hiervoor ook taakveld wijkteams.
  • Het college heeft in 2018 lokale of wijkgerichte (preventieve) voorzieningen, gericht op ontwikkeling, vrije tijd, participatie en gezondheid, gesubsidieerd. Om het aanbod vanuit kunst en cultuur en sport aan te sluiten op de wensen en behoeften van de Beverwijkse jeugd zijn verschillende activiteiten integraal opgepakt en/ of gesubsidieerd, zoals het Young Art festival en onderdelen van het Beverwijkse sport- en beweegprogramma 'Beverwijk Fit & Actief'. Zie hiervoor ook taakveld sportbeleid en activering en taakveld cultuur, presentatie, productie en participatie.
  • Het college heeft deelgenomen aan het regionaal VIOS-overleg als het gaat om veiligheid in en om scholen. In het VIOS-overleg zijn in 2018 onder andere de onderwerpen sexting en suïcide besproken en is er kennisdeling geweest op het gebied van calamiteiten. Ook is de werkwijze van het Draaiboek jeugdoverlast geïmplementeerd.

Subsidieplan.

  • Om de nieuw geïnstalleerde raad mee te nemen is in de actualisatie van het Subsidieplan (over 2017) uitgebreider ingegaan en uitleg gegeven over subsidies. De actualisatie Subsidieplan over 2018 en het evaluatiemoment over het Subsidieplan vindt plaats in 2019.

Cliënt- en burgerparticipatie.

  • In 2018 zijn we gaan werken met een nieuwe wijze van participatie in het Sociaal domein. Vanaf april zijn de bestaande Wmo-raad en Cliëntenraad gestopt en is de Participatieraad Beverwijk van start gegaan. Met als doel om, samen met de gemeente, inwoners zo vroeg en zo breed mogelijk te betrekken bij plannen.
  • De Participatieraad adviseert niet over de inhoud van plannen, maar over het betrekken van inwoners. Vertegenwoordigers van de Participatieraad zijn onder meer betrokken geweest bij het opstellen van de Visie Meedoen en bij cliëntervaringsonderzoeken op gebied van schuldhulpverlening en jeugd (spiegelgesprekken met de jongeren rond 18 jaar). Ook zijn de eerste stappen gezet naar het formeren van een IJmondiale participatieraad.

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

Basisinfrastructuur

  • Het nieuwe college heeft besloten om de Visie Meedoen integraal te verbreden naar Wmo en Participatiewet. Bij het opstellen zijn vertegenwoordigers van binnen en buiten de gemeente betrokken alsook de gemeenteraad. Deze Visie Meedoen wordt begin 2019 aan de raad aangeboden.

Project Oosterwijk

  • In 2018 is voor Oosterwijk een gebiedsaanpak gestart, omdat er een concrete vraag ligt om langer thuis te kunnen blijven wonen. Centraal staat de leefbaarheid van de wijk. Daarom is een eerste start gemaakt met het in kaart brengen van de situatie in Oosterwijk. Het gaat hierbij om een integrale aanpak tussen de gemeenten Heemskerk, Beverwijk, de woningbouwverenigingen, sociale teams en de inwoners van de wijk. Voorwaarde voor uitvoering van het project is deelname van de bewoners. Dit heeft geresulteerd in een actielijst van 19 deelprojecten. Deze projecten worden in 2019 verder uitgewerkt en ontwikkeld. Het gaat hier om verbeterpunten en wensen die te maken hebben met de sociale veiligheid en leefbaarheid.

Jeugd.

  • Het college heeft ingezet op preventie en vroegsignalering voor kinderen tussen 0 en 4 jaar. Deze activiteiten bestaan onder meer uit:
    • een betere verbinding met en invulling van de prenatale zorg
    • thuisbegeleiding voor ouders met een licht verstandelijke beperking, en
    • een nieuwe, vraaggerichte methodiek om gezamenlijk met (aanstaande) ouders de zorgbehoefte op verschillende leefgebieden in te schatten. Zie hiervoor ook taakveld volksgezondheid)
  • In 2018 heeft het college ingezet op het terugdringen van middelengebruik onder de jeugd door een preventiemedewerker van Brijder verslavingszorg mee te laten lopen met het ambulant jongerenwerk.
  • In 2018 heeft het college een informatieboekje geschreven en uitgedeeld aan kinderen die 12 worden. Het boekje beschrijft verschillende activiteiten en helpt kinderen op weg bij verschillende thema's.
ga terug