Jaarstukken 2018

Sociaal domein

Geëscaleerde zorg 18+ en 18-

Geëscaleerde zorg 18+ en 18-

Wat wil de raad bereiken?

Inwoners van Beverwijk die slachtoffer zijn van huiselijk geweld of kindermishandeling, die (tijdelijk) niet meer thuis wonen en/of niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving krijgen ondersteuning. Dat doet het college door advies, begeleiding, beschermd wonen en opvang. Dit gebeurt in overleg met en deels uitgevoerd door centrumgemeente Haarlem.

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

18-

Jeugdbescherming en jeugdreclassering

  • In 2018 heeft het college in samenwerking met jeugdhulpregio’s Alkmaar en omstreken, Kop van Noord-Holland en Zuid-Kennemerland gewerkt aan de inkoop van de Jeugdbescherming en Jeugdreclassering. Het is gelukt om tijdig een voldoende dekkend aanbod op jeugdbescherming en jeugdreclassering te organiseren met ingang van 1 januari 2019. Dit geldt voor zowel de dwang- als de drangzorg.

Veilig Thuis Kennemerland

  • In juni 2018 is Veilig Thuis ook een centrale rol gaan spelen bij de Integrale Crisisdienst Jeugd.
  • De invoering van de verbeterde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling per 1 januari 2019 brengt veranderingen met zich mee. Hiervoor zijn in 2018 de nodige voorbereidingen getroffen. In de verbeterde meldcode is het een professionele norm om een melding te doen bij Veilig Thuis wanneer sprake is van vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld. Dit verhoogt mede het aantal meldingen dat door Veilig Thuis verwerkt moet worden.
  • Halverwege het jaar 2018 is gebleken dat er sprake is van een wachtlijst bij Veilig Thuis; het regionale advies- en meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld. Het college heeft afspraken gemaakt over het structureel oplossen van de knelpunten. Voor de korte termijn is o.a. ingezet op extra personeel, het instellen van een wachtlijstprotocol en het versneld overdragen aan ketenpartners. Deze aanpak loopt door zolang het nodig is. Daarnaast is een evaluatie uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat Veilig Thuis als kleine zelfstandige stichting financieel en organisatorisch kwetsbaar is. Om de interne organisatie van Veilig Thuis voor de lange termijn te verstevigen is een onderzoek gestart naar het onderbrengen van Veilig Thuis bij de Veiligheidsregio Kennemerland. Dit traject loopt door in 2019.
  • Het college is in de regionale samenwerking IJmond/ Zuid-Kennemerland, Veilig Thuis en ketenpartners gestart met toewerken naar een gezamenlijke visie en afgestemde werkwijze in het kader van het landelijke programma 'Geweld hoort nergens thuis'. Dit traject loopt door tot en met 2021. De ambitie van het programma is het ontwikkelen van een multidisciplinaire, systeemgerichte en intersectorale aanpak van kindermishandeling, huiselijk en seksueel geweld in de regio's IJmond en Zuid-Kennemerland.

18+

Maatschappelijke opvang

  • Om verdere verslechtering van de leefsituatie van kwetsbare en zorg mijdende mensen te voorkomen, heeft het college ook in 2018 voorzien in dak- en thuislozenopvang en vrouwenopvang. Omdat de vraag naar maatschappelijke opvang toeneemt, heeft het college in 2018 regionaal gestuurd op het stimuleren van doorstroom en uitstroom om zo de kosten te kunnen beheersen. Omdat dit proces bijzonder complex blijkt wordt hieraan extra aandacht besteed in de voorbereiding van de decentralisatie. Onder regie van centrumgemeente Haarlem heeft het college uitvoering gegeven aan het beleidskader Opvang, Wonen en Herstel 2017-2020. In voorbereiding op de decentralisatie van beschermd wonen en maatschappelijke opvang per 2021 is regionaal een concept procesplan 2019-2020 voorbereid. Dit procesplan schetst de aandachtspunten en beleidsafwegingen waar gemeenten zich over moeten gaan buigen (visie, inhoud, middelen).

Beschermd wonen.

  • Bij het bieden van onderdak en begeleiding aan personen met een psychische aandoening heeft het tegengaan van wachttijden en bevordering van de doorstroming in 2018 centraal gestaan. In 2018 zijn prestatieafspraken met woningcorporaties opgesteld ten behoeve van de kanscontracten. In het kanscontract heeft de inwoner een op maat toegesneden hersteltraject gekregen, met aandacht voor de benodigde begeleiding, huisvesting, dagbesteding en andere zaken die voor die betreffende cliënt noodzakelijk zijn om veilige terugkeer in hun lokale woonomgeving te bewerkstelligen. De opvangvoorziening Kennemerhof 1 en de kanswoningen waren ook in 2018 beschikbaar voor deze ondersteuning.
  • In 2018 is het college gestart met een IJmondiale pilot waarbij de laagdrempelige inloop GGZ én de op dezelfde locatie aanwezige geïndiceerde dagbesteding GGZ zijn omgevormd tot een algemene voorziening. De pilot is intensief gemonitord. De algemene voorziening inloop GGZ voorziet in een behoefte en leidt ook tot een nieuwe instroom in de maatwerkvoorziening.
  • Het college heeft in 2018 ingezet op het tot stand brengen van een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag. Deze opgave is regionaal belegd bij de Veiligheidsregio Kennemerland. In de aanpak heeft het college samengewerkt met partners in het Noodteam en coördineerde en regelde de zorg en opvang van verwarde en overlast gevende personen.

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

Pilot Save

  • In samenwerking met gemeenten Velsen en Haarlem is het college gestart met de pilot Samenwerken aan Veiligheid (Save). Dit is een samenwerking tussen het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en de gecertificeerde instellingen (GI’s), De Jeugd en Gezinsbeschermers (DJGB) en de William Schrikker Stichting (WSS), met als doel vrijwillige jeugdbescherming op een betere wijze in te richten. Deze samenwerking loopt door in 2019.

Project GGZ en Werk

  • In samenwerking met de regio Zuid-Kennemerland en de IJmond heeft het college deelgenomen aan het project GGZ en Werk. Doelstelling van het project is het bevorderen van arbeidsparticipatie voor burgers met een psychische aandoening door het stimuleren van regionale samenwerking tussen GGZ partijen en partijen op het gebied van werk en inkomen. Deze pilot loopt door tot en met september 2019.
ga terug